اولین گمانهها از کابینه جدید / کدام وزرای رئیسی رای اعتماد میگیرند؟
ابراهیم رئیسی کابینه پیشنهادی خود را اعلام کرد اما این وزرا حتی رضایت اصولگرایان را نیز جلب نکرده است. به نظر میرسد ترکیب کابینه پیشنهادی از نظر برخی از نمایندگان نه تنها کارنامه قابل دفاعی ندارند بلکه حتی این افراد شناختهشده هم نیستند.
روز گذشته جعفر قادری، نماینده اصولگرای مجلس درباره لیست وزرای پیشنهادی گفته: «احتمالا ۴ تا ۵ نفر از وزرای پیشنهادی با رأی عدم اعتماد مواجه میشوند. امیدوارم رئیس جمهوری قبل از موعد بررسی صلاحیتها در هفته آینده، اقدام به جایگزینی آن دسته از وزرای پیشنهادی کند که نظر مساعد نمایندگان را جلب نکردهاند.»
کدام وزرای پیشنهادی رأی اعتماد میگیرند؟
یکی از وزرای پیشنهادی که به نظر میرسد شانس رای اعتمادگرفتن را دارد، احسان خاندوزی است. رئیس کمسیون اقتصادی مجلس با حمایت از خاندوزی گفت: «انشاالله با رای قاطع همکاران وارد دولت میشود و با برنامههای خوبی که دارد برای رفع مشکلات گام برمیدارد.»
همچنین رشیدی کوچی، نماینده مجلس در توییتی نوشته: «خاندوزی علیرغم سن جوان، هم تجربه عالی و هم تخصص بالایی در حوزه اقتصاد دارد. وزارت اقتصاد احتیاج به وزیری دارد که در حوزه تئوری و علم اقتصاد آگاه باشد. بنده این قابلیت را در ایشان میبینم.»
البته گرفتن رای اعتماد خاندوزی از مجلس کار دشواری نیست. چراکه مجلس اصولگرای یازدهم حتما استقبال میکند که یکی از اعضای خود را به کابینه بفرستد. آن هم در سمت وزیر اقتصاد!
به نظر میرسد رستم قاسمی وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی، ضرغامی وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی و گردشگری و محبیان برای وزرات نیرو نیز رای اعتماد بگیرند.پ
ارکانی، نماینده مجلس در این مورد به اقتصادآنلاین گفته: « این سه نفر چهرههایی هستند که بررسی عملکرد آنان راحتتر و سهل الوصولتر است. ضمن اینکه برآیند نظرات نمایندگان درباره این شخصیتها نیز به طور نسبی مثبت است.»
کدام وزرا رأی اعتماد نمیگیرند؟
اما برخی دیگر از وزرای پیشنهادی چندان با اقبال نمایندگان مواجه نشدند. از جمله وزیر پیشنهادی کار و صمت. ارکانی در این مورد گفته: «برخی افراد معرفی شده به خصوص در حوزه هایی چون وزارتخانههای «صمت» و«تعاون، کار و رفاه اجتماعی» از تجربه کافی برخوردار نیستند و احتمالا قادر به کسب رای اعتماد نخواهند بود.»
در مجموع لیست پیشنهادی ابراهیم رئیسی به نظر اصولگرایان چندان قابل دفاع از جانب آنها نیست. احمد توکلی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با روزنامه تعادل گفته: «در مجموع تجربه کابینه اندک است و از سوی دیگر اعضای مختلف کابینه نیز با هم همسویی ندارند. یعنی این چهرهها قادر نیستند همدیگر را کامل کنند.»
از دیگر اعضای کابینه پیشنهادی رئیسی که زیر ذرهبین است، میتوان به وزیر پیشنهادی نفت اشاره کرد. جواد اوجی که از چهرههای نزدیک به جناح اصولگراست در دوره احمدینژاد معاون وزیر نفت بوده و در دور زدن تحریمها هم نقش داشته است. ورناصری، عضو کمیسون انرژی مجلس گفت: «وزیر پیشنهادی نفت باید فردی باشد که بتواند موانع و مشکلات تجارت نفت را حل کند. خامفروشی تجارتی پرضرر است که نباید ادامه پیدا کند. وزیر پیشنهادی نفت باید برنامه قوی برای حل چالشهای حوزه نفت و گاز ارائه کند.»
به جز آن برخی دیگر از اعضای پیشنهادی کابینه با انتقادهایی مواجه هستند. از جمله خطیب، حسین باغگلی و… .
با انتخاب رئیسی در انتخابات ۱۴۰۰، بسیاری بر این باور بودند که مجلس و دولت یک دست میشود. اما به نظر میرسد کابینه پیشنهادی رئیسی کار را برای اصولگرایان سخت کرده است. حالا باید دید این گمانهزنی تا چه اندازه محقق میشود؟